Bina Jenama Anda: 20 Palet Warna Unik Dan Kenangan Untuk Inspirasi Anda | FAKULTI EKOLOGI MANUSIA
» ARTIKEL » Bina Jenama Anda: 20 Palet Warna Unik dan Kenangan untuk Inspirasi Anda

Bina Jenama Anda: 20 Palet Warna Unik dan Kenangan untuk Inspirasi Anda

Sumber:canva.com

 1. Kaya dan mencabar

Gabungan unik ini memang kaya. Memandangkan oren mewakili aktiviti, dan biru berkait rapat dengan air, ia merupakan palet yang boleh digunakan dengan mudah untuk menyampaikan rasa pengembaraan atau keseronokan bersukan.

 

 1. Antik Hangat

Gabungan monokrom ialah apabila warna satu warna berbeza digunakan bersama. Warna asas, selalunya warna paling gelap digunakan dengan warna terang dalam jumlah yang berbeza-beza. Gabungan warna coklat ini paling sesuai digunakan untuk melambangkan perdagangan organik atau jenama yang tidak disentuh.

 

 1. Air Waimea

Adakah jenama anda berkaitan dengan marin atau teknologi? Warna biru secara tradisinya dikaitkan dengan industri dan menghasilkan kombinasi yang hebat apabila digunakan dengan warna kontras untuk pelbagai tujuan, seperti mencipta mockup(dibuka dalam tab atau tetingkap baharu).

 

 1. Orang Ramai Tropika

Ungu secara tradisinya melambangkan keperibadian, dan oren dikaitkan dengan pengembaraan dan semangat. Gabungan ini bukan sahaja menarik secara visual tetapi juga membangkitkan perasaan penonton.

 

 1. Kecantikan Bolivia

Gabungan ini dinyahtepu dengan baik. Terdiri daripada tiga warna utama yang terletak bersebelahan antara satu sama lain pada roda warna, gabungan terang dan gelap yang mempunyai kontras yang baik untuk aplikasi pada teks atau bentuk.

 

 1. Koleksi Musim Gugur

Palet ini mempunyai rasa tradisional atau antik. Gabungan hebat untuk memberi gambaran bahawa produk mempunyai rasa yang lebih halus atau matang.

 

 1. Sangat Venetian

Diperbuat daripada warna hangat dan buah-buahan, palet ini adalah pilihan kontemporari. Semua warna mempunyai kontras yang kuat antara satu sama lain, menjadikannya mudah digunakan untuk teks pada latar belakang aplikasi. Gabungan manis untuk memaparkan potret buah-buahan dan sayur-sayuran.

 

 1. Matahari Terbenam Vintaj

Ini adalah warna cahaya yang jatuh dari warna hangat matahari terbenam. Palet feminin yang menenangkan dan lembut, yang sesuai dengan sempurna dalam industri kesihatan dan kesejahteraan.

 

 1. Campuran Marigold

Kuning secara tradisinya dianggap sebagai warna yang menggembirakan. Ia mempunyai kesan pengukuhan dan menyebarkan keyakinan, walaupun di satu pihak ia menyebabkan pergolakan sebagai warna yang bergerak pantas. Gunakan palet ini untuk meningkatkan respons daripada pelanggan anda.

 

 1. Hutan Nordic

Gabungan desa warna asas coklat dan biru. Apabila disatukan, mereka boleh membentuk palet maskulin yang sempurna untuk jenama yang ditujukan kepada penonton lelaki dengan gaya moden.

 

 1. Hijau dan Emas

Palet ini termasuk warna yang diambil dari alam semula jadi. Penambahan emas memberikan nuansa dan membentuk sedikit kontras antara warna sedia ada, memberikan kesan ketara apabila digunakan pada teks di atas latar belakang.

 

 1. Bounty of the Balearic Islands

Pastel mewakili nuansa feminin dan berkait rapat dengan musim bunga. Palet ini mempunyai warna yang mengingatkan pada serunding gula-gula, itulah sebabnya ia sesuai untuk sebarang kombinasi yang melibatkan sesuatu yang manis dan bunga.

 

 1. Tentera Aqua

Nada kuning dalam Honey and Army (Tentera) membentuk kontras terhadap rona sejuk warna lain. Ini adalah gabungan kontemporari yang sesuai untuk produk berkaitan air dan minuman berasaskan air.

 

 1. Masa Tidur

Ini adalah palet hangat dan merah jambu yang terbentuk daripada campuran warna buah neutral dan warna gelap yang lebih pekat. Hangat dan menarik, gabungan ini sesuai untuk jenama dalam industri makanan dan wain .

 

 1. Meditasi Lembut

Hanya kerana gabungan dinyahtepu tidak bermakna ia tidak mempunyai kuasa visual. Dengan mencampur dan memadankan warna yang berbeza, anda boleh mengekalkan kontras yang dicapai dengan warna yang tajam, walaupun dengan ton yang lebih diredamkan.

 

 1. Keseronokan Petang

Biasanya warna asas biru menimbulkan rasa sejuk. Palet ini telah digabungkan dengan dua warna hangat (linen dan kismis) sehingga ke akhir. Gabungan moden untuk mana-mana jenama dalaman atau perkakas rumah.

 

 1. Salad Yunani

Warna pepejal ini berbeza antara satu sama lain dan membentuk impak. Penggunaan warna yang kuat dan kaya (tomato) warna bertentangan pada roda warna.

 

 1. Sambungan Perancis

Gabungan tonal adalah warna dengan kecerunan asas biru. Gunmetal dan Cashmere mengandungi pembayang kehangatan yang sangat kontras dengan biru. Gabungan dua warna bermakna neutral jantina . Sesuai digunakan pada alat tulis atau jemputan perkahwinan.

 

 1. Ketenangan Bunga Sakura

Gabungan cemerlang ini menggabungkan warna sejuk dan hangat yang segar dan kontemporari. Campuran moden, palet ini sesuai dengan gabungan antara muka pengguna. Penggunaan warna karang yang hangat dan menggoda memberikan peralihan yang baik daripada warna sejuk.

Adakah anda bersedia untuk meneroka warna? Sebelum itu, pastikan anda menggunakan ciri Canva lain seperti menukar warna foto(dibuka dalam tab atau tetingkap baharu)untuk hasil yang menakjubkan. Semoga berjaya!

 

 1. Embun Pagi

Warna pepejal yang kuat, kombinasi maskulin dan peralihan mudah dari satu contoh ke contoh lain mencipta kesan tenang. Warna-warna ini adalah Analogi, yang bermaksud mereka duduk bersebelahan antara satu sama lain pada roda warna. Warna yang kaya dan gelap sesuai untuk industri dan bangunan.

Palet warna ialah elemen asas dalam penciptaan jenama anda.

Gunakan kombinasi warna yang mewakili industri atau persona atau syarikat anda untuk membantu pelanggan anda mengenal pasti. Palet anda juga boleh membantu dalam membina kesedaran jenama melalui komunikasi visual.

Tarikh Input: 14/03/2024 | Kemaskini: 14/03/2024 | harnita_upm

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI EKOLOGI MANUSIA
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03.9769 7051
03.8943 5385
SXEZVAt~