Dean's Profile | FACULTY OF HUMAN ECOLOGY
» ABOUT US » Dean's Office » Dean's Profile

Dean's Profile

 

Dekan, Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia

Ahmad Hariza Hashim adalah seorang Professor di Jabatan Pengurusan Sumber dan Pengajian Pengguna, Fakulti Ekologi Manusia, UPM. Kepakaran dalam bidang Perumahan dan Persekitaran manakala bidang tumpuan kajian beliau ialah perumahan, psikologi persekitaran, pendidikan pengguna, tingkahlaku pengguna dan keselamatan jalan raya.  

Beliau mendapat Ijazah Sains (Pembangunan Manusia) dari UPM pada tahun 1985 dan Ijazah Sarjana Filosofi  pada tahun 1989 dan Ijazah Kedoktoran pada tahun 1994 dalam bidang Pengajian Perbandaran dan Kewilayahan (Perumahan) dari University of Birmingham, England.  

Berpengalaman mengajar kursus-kursus untuk pelajar Diploma, Ijazah dan juga Siswazah seperti Pendidikan Pengguna, Pengenalan Sains Pengguna,  Pengurusan dan Penyelesaian Masalah, Perumahan dan Pertempatan Manusia, Psikologi Persekitaran, Rekabentuk dan Persekitaran, Penilaian Barangan Pengguna dan Perkhidmatan, Teori Perumahan, Perancangan dan Polisi Perumahan. 

Antara penyelidikan yang pernah beliau ketuai ialah dalam bidang perumahan, pendidikan pengguna, penggunaan lestari, konsep ‘zero waste’, keselamatan jalan raya serta permalasahan sosial. Telah menerbitkan 4 buah buku akademik, dan lebih 80 jurnal artikel dalam jurnal berwasit dan tidak berwasit. Telah mengraduatkan seramai 6 pelajar PhD dan 5 pelajar Master luar dan dalam negara. 

Pernah menjawat jawatan Ketua Jabatan, Jabatan Pengurusan Sumber dan Pengajian Pengguna, Timbalan Dekan Akademik dan Pengantarabangsaan, Ketua pusat kecemerlangan penyelidikan fakulti (SCoRE), Timbalan Dekan Siswazah  dan sekarang ini menjawat jawatan Dekan di Fakulti Ekologi Manusia. 

Di luar universiti beliau terlibat dengan Persatuan Ekonomi Keluarga dan Pengguna Malaysia (MACFEA) sebagai Exco, Timbalan Presiden dan sekarang ini menjawat jawatan sebagai Presiden MACFEA (2016/2018 dan 2018/2020) dan Ketua Editor untuk Jurnal MAJCAFE, sebuah jurnal berwasit terbitan MACFEA sehingga tahun 2018. 

Beliau juga adalah ahli kepada IAPS (International Association People-Environment Studies). Professor Dr. Ahmad Hariza Hashim telah dilantik menjadi salah seorang Ahli Lembaga Pemegang Amanah kepada MPOCC (Malaysian Palm Oil Certification Council) untuk tahun 2016 dan 2017. 

Sekarang beliau juga di lantik sebagai Ahli jawatankuasa Bebas MPOB CoP  yang melihat kerja-kerja pensijilan CoP oleh MPOB sejak dari tahun 2017 hingga sekarang.

Klik untuk paparan profil penuh

 

 

 

 

 

 

 

 

Updated:: 04/01/2019 [rozlita]

MEDIA SHARING

FACULTY OF HUMAN ECOLOGY
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03.9769 7051
03.8943 5385
C1601172404