Program Perkongsian Pintar Fakulti Ekologi Manusia Dengan Sekolah Kebangsaan Sungai Bumbun (A) Pulau Carey, Selangor | FACULTY OF HUMAN ECOLOGY
» NEWS » Program Perkongsian Pintar Fakulti Ekologi Manusia Dengan Sekolah Kebangsaan Sungai Bumbun (A) Pulau Carey, Selangor

Oleh:  Encik Johar Md. Lajis

PULAU CAREY, SELANGOR - Fakulti Ekologi Manusia  telah mengadakan Program Perkongsian Pintar dengan Sekolah Kebangsaan Sungai Bumbun (A) Pulau Carey, Selangor  pada 16 Mac 2019. Program tersebut telah dirasmikan oleh YBhg. Prof. Dr. Ahmad Hariza Hashim, Dekan Fakulti Ekologi Manuisa dan turut dihadiri oleh Ahli Pengurusan Fakulti Ekologi Manusia. Guru Besar, Guru-guru, Yang Dipertua PIBG, Pelajar-pelajar UPM, murid-murid sekolah  dan ibu bapa. Sekolah Kebangsaan Sungai Bumbun (A) Pulau Carey, adalah merupakan sekolah angkat Fakulti Ekologi Manusia.

Program Perkongsian Pintar tersebut adalah salah satu Program Jaringan Komuniti fakulti  yang  diadakan mulai tahun 2018. Pelbagai aktiviti telah dijalankan dengan kerjasama  Kelab Kebajikan, Sukan  dan Rekreasi Fakulti Ekologi Manusia (KKSR), Persatuan Pelajar Fakulti Ekologi Manusia (HESA), Sahabat Masjid UPM dan Pusat Kesihatan UPM.  Aktivit yang dijalankan adalah seperti berikut:

• Perbincangan Ahli Pengurusan FEM dengan Guru Besar dan guru-guru mengenai keputusan Peperiksaan UPSR 2018 dan perancangan aktiviti program Mini Asrama.
  • Penyerahan kerusi/meja/rak buku dan bahan-bahan bacaan sumbangan dari Fakulti Ekologi Manusia.
    Aktiviti bersama murid-murid oleh Persatuan Pelajar dan Kelab Pengguna Fakulti Ekologi Manusia
  • Penyerahan barangan keperluan harian kepada 10 keluarga pelajar miskin sumbangan dari Sahabat Masjid UPM
  • Pemeriksaan kesihatan oleh Pusat Kesihatan UPM
  • Tanaman pokok herba di Taman Herba sekolah
  • Freemarket
  • Freemeals

Fakulti Ekologi Manusia juga akan membantu pihak sekolah dalam melaksanakan pelbagai aktiviti yang telah dirancang untuk meningkatkan pencapaian keputusan peperiksaan UPSR 2019 seperti, kelas motivasi, program Mini Asrama dan membawa calon-calon UPSR  ke UPM untuk aktiviti  bersama abang dan kakak angkat yang terdiri daripada pelajar-pelajar UPM .

Peruntukan untuk program freemeals dan barang-barang untuk program freemarket seperti pakaian, beg, kasut, permainan kanak-kanak, buku-buku bacaan dan lain-lain adalah sumbangan daripada warga Fakulti Ekologi Manusia.

Majlis Perasmian

Penyerahan kerusi/perabot dan buku bacaan sumbangan warga Fakulti Ekologi Manusia                           Taman Herba   Program pemeriksaan kesihatan

Program freemarket

Aktiviti bersama murid-murid